Welke juf kies jij?

Het leven zoals het is.
Je kent het wel… Een pestkop voor je neus met een misprijzende grijns. Je hoort hem zeggen. ‘Niemand, echt niemand vind je leuk. Je bent een mislukking, je bent waardeloos. Je bent lelijk.’ Je voelt je in elkaar krimpen. Je wil in een putje verdwijnen.
En dan draai je je om, een juf legt haar arm om je schouder, je hoort. ‘Ik hou van jou gewoon zoals je bent. Je zien groeien geeft me zoveel vreugde. Je maakt echt een verschil in de wereld. Je bent zo mooi.’ Een zucht van verlichting, je kan terug ademen. Dank je juf voor je steun en je geloof in mij.

Planten pesten
2 identieke planten werden voor een maand in een school geplaatst. De ene gepest, gebombardeerd door destructieve woorden, de andere overgoten met liefdevolle aandacht. Verbale mishandeling tegenover liefdevolle complimenten. Het resultaat spreekt voor zich.

Wie ben jij voor jezelf…
We praten tegen elkaar, maar ook met onszelf. Die altijd aanwezige interne dialoog. En met dezelfde impact op onze groeimogelijkheden. Interessant…

Daarom de boodschap aan het begin van elke coaching sessie. Geef jezelf, al is het maar voor vandaag, de ongelimiteerde ruimte om te spelen. Om niet te oordelen over jezelf. Vraag aan die pestkop in jou, die interne criticus om even aan de rand van de weide te wachten. Geef aandacht aan het ‘kunstwerk’ dat je al bent. Laat je vrij, speel. Maak fouten, leer ervan en speel verder.

Over enkele dagen begint het nieuwe schooljaar. Ook voor jou misschien het moment om even na te denken wie je intern bent voor jezelf? De pestkop? Of kies je bewust voor de juf die lief en ondersteunend is. Ik weet het al. 😉

fotografie: Liesbeth Gavriilakis